آشنایی با برترین غذاهای محلی چابهار
به گزارش وبلاگ بانیما، چابهار بندری که به علت آب و هوای بهاری اش به این نام خوانده می گردد یکی از شگفت انگیزترین بنادر ایران است. این شهر که در جنوب شرقی استان سیستان و بلوچستان واقع شده لقب تنها بندر اقیانوسی ایران را نیز دارد. تنها بندر ایران که به آب های آزاد راه دارد و ما را به اقیانوس هند متصل می نماید. شهر چابهار در جوار سواحل دریای عمان قرار گرفته و این سواحل چابهار، این منطقه را به مقصدی هیجان انگیز در منطقه جنوب ایران تبدیل نموده است.
امتحان کردن غذاها و شیرینی های شهرهای مختلف از لذت های سفر و آشنایی با فرهنگ های مختلف است. غذا های سنتی چابهار مانند دیگر شهرهای جنوبی ایران، شامل ادویه های مختلف و تند است. البته در برخی از آنها نیز از خرما استفاده می شود. معمولا غذاهایی به این سبک و سیاق بیشتر شبیه غذاهای بومی هندوستان و پاکستان هستند. در ادامه برترین غذاهای محلی چابهار را به شما معرفی می کنیم.
بت ماش
بت ماش یکی از دلپذیرترین غذاهای چابهار است که بیشتر برای روزهای خنک سال و در فصل های پربارش زمستان و بهار با استفاده از برترین سبزیجات معطر و تازه منطقه در روزهای پایانی اسفندماه و روزهای اول بهار طبخ می شود. برنج و ماش در کنار سبزیجات تازه از عناصر اصلی برای پخت بت ماش هستند. گفتنی است که روش پخت این غذا، به دمپختک شباهت زیادی داشته و انواع ترشی در کنارش سرو می شود و در رستوران های چابهار، به عنوان یکی از برترین غذاهای محلی چابهار شناخته شده است.
تنورچه
تنورچه یکی از فوق العاده ترین غذاهای محلی چابهار است که در بیشتر شهرهای استان سیستان و بلوچستان به دو روش در تنور آماده می شود. در روش اول، گوشت گوسفند خورد شده، به سیخ کشیده شده و درون تنور گذاشته شده تا پس از 1 ساعت آماده خوردن شود. در روش دوم، پس از ذبح و خالی کردن شکم گوسفند، آن را دوخته و به طور کامل درون تنور قرار می دهند. تنورچه یکی از لذیذترین غذاهای محلی چابهار است که به تنهایی با نان یا با پلو سرو می شود و در پختش از ادویه های ویژه جنوب و هندوستان استفاده می شود.
کراهی میگو
اگر عاشق غذاهای دریایی هستید حتما از شکم گردی در چابهار لذت خواهید برد. یکی از معروف ترین غذاهای دریایی چابهار کراهی میگو است. ابتدا میگو را به همراه پیاز تفت می دهند، پس از اضافه نمودن گشنیز و ادویه های مخصوص آن را دم می نمایند. پخت این غذا بسیار راحت است به همین خاطر اکثرا در میهمانی های کوچک کراهی میگو را می پزند.
پلو زعفرانی
پلو زعفرانی، یکی از زیباترین غذاهای محلی چابهار به خاطر تزئین خاص آن است. در کنار مغذی و مقوی بودن، این غذا از سمت پاکستان وارد ایران شده که بعدها به عنوان غذای رسمی چابهار طرفداران زیادی پیدا نموده است. این پلوی خوش عطر به خواص دارویی اش معروف است که باعث گردش بهتر خون و افزایش ایمنی بدن می شود. مواد تشکیل دهنده پلو زعفرانی چابهار، مرغ، زعفران، برنج، زیره، میخک، فلفل دلمه ای، پیاز، سیر و ادویه است.
تخلان
تخلان یکی از غذاهای محلی چابهار است که با گندم و دنبه گوسفند برای زنان تازه زایمان نموده طبخ می شود تا با طبع گرمی که دارد، به مادران قوت و انرژی برای شیردهی به نوزادان را برگرداند. برای طبخ این غذا، گندم نیمه زرد از پیش جوشانده شده را خشک نموده، سپس کوبیده و بعد از اینکه دانه های گندم از آن ها جدا شد، آن را روی حرارت کم قرار داده تا با درجه کم پخته و دنبه به خورد گندم برود. تخلان یکی از خوشمزه ترین غذاهای محلی چابهار با ارزش غذایی بالاست و در بیشتر رستوران های محلی و کوچک چابهار طبخ می شود.
تباهگ
تباهگ یکی دیگر از خوشمزه ترین غذاهای محلی چابهار است که به شیوه قدیمی و روش نمک سود کردن گوشت در آب و نمک پخته می شود و آن را با برنج سرو می نمایند. برای طبخ این غذا، گوشت را ورقه ورقه بریده و سپس نمک و دانه های انار خشک شده که از قبل پودرشده را روی گوشت ریخته و آن را روی طناب قرار داده و جهت جلوگیری از گردوغبار، حشره و… با پارچه ای ظریف پوشانده می شود. امروزه با وجود برق و یخچال، مردم این منطقه همچنان تباهگ را به شیوه سنتی طبخ می نمایند.
دوغ پا
در پخت دوغ پا، یکی از خوشمزه ترین غذاهای محلی چابهار، از دوغ استفاده می شود. دوغ پا یکی از برترین غذاهای محلی چابهار است که آن را مانند خورشت قیمه درست می نمایند، اما تفاوتش در این است که به جای ریختن آب، باید دوغ به آن اضافه نمود. معمولا این غذا را در مرنام هایی مانند ختنه سوران و جشن زایمان می پزند و برای میهمانان سرو می نمایند.
املت سوزی
املت سوزی با توجه به نام ساده ای که دارد در همه جای ایران و سراسر دنیا انواع آن پخت می شود و یکی از غذاهای محلی چابهار به شمار می رود. املت سوزی با استفاده از گیاهی به نام سوزی در کنار موادی همانند سیب زمینی، تخم مرغ، پیاز، سیر، فلفل، نمک و روغن طبخ می شود و یکی از خوشمزه ترین غذاهای محلی چابهار است.
خوراک خرما
خوراک خرما یکی از مقوی ترین غذاهای شهر چابهار است که به دلیل موقعیت مناسب مکانی و برداشت خرما، استفاده های زیادی از آن می شود. خوراک خرما از خوشمزه ترین غذاهای محلی چابهار با خرما، نان، برنج و حبوبات طبخ می شود. از جمله غذاهای محلی دیگر چابهار با خرما، کنک است که با کنجد، بادام و پونه درست شده و به نوعی حلوا محسوب می شود.
نان تموش و دوتینی
چابهار دارای انواع نان عای محلی لذیذ است که یکی از خوشمزه ترین نان های چابهار تموش است و به همراه غذاهایی مثل آبگوشت، شیر داغ و… خورده می شود. این نان بسیار نازک، با استفاده از آرد، نمک، آب و روغن تهیه می شود. دوتینی هم نوعی نان روغنی خوشمزه است که می توانید به همراه چای آن را میل نمایید.
شیرینی چنگال
شیرینی چنگال از خوشمزه ترین شیرینی های چابهار است که با آرد، خرما و روغن حیوانی در ماه رمضان درست شده و گاهی به عنوان غذای اصلی سرو می شود. نحوه درست کردن این شیرینی، این است که ابتدا با آب و آرد، خمیر تهیه شده و آن را کف ماهیتابه پهن می نمایند و پس از نیم پز شدن، هسته های خرما را جدا نموده و با نان مخلوطش می نمایند. در نهایت هم کمی پیاز با روغن تفت داده و روی آن می ریزند تا نرم شود.
چای ماسالا
در سفر به چابهار چای ماسالا را از قلم نیاندازید. مصرف این نوشیدنی از شبه قاره هند به چابهار آمده و همان طور که می دانید ادویه ماسالای هند هم بسیار معروف است. جهت آماده سازی این نوشیدنی، ابتدا چای را دم می نمایند سپس شیر و ماسالا را به آن اضافه می نمایند تا آماده سرو شود.
منبع: گردشبان